Minister Jurzyca chce zrušiť kategorizáciu vysokých škôl

11.02.2011 Celý región

Bratislava 11. februára (TASR) - Ministerstvo školstva pod vedením Eugena Jurzycu (SDKÚ-DS) plánuje zrušiť doterajšie členenie vysokých škôl (VŠ) na univerzity, VŠ bez zaradenia a odborné VŠ. Zostane tak len jedna ...
Podľa ministra sa totiž ukázalo, že oveľa väčšie kvalitatívne rozdiely sú medzi fakultami než medzi školami. \"Preto zoraďovať školy nebudeme a považujeme kategorizáciu za nevhodnú, \" uviedol dnes Jurzyca. Na tlačovej konferencii predstavil zámery, ktoré by mala obsiahnuť pripravovaná novela vysokoškolského zákona s predpokladanou platnosťou od januára 2012.

Označenie univerzita si v budúcnosti z praktického hľadiska budú môcť ponechať tie školy, ktoré ho majú v názve. Nové školy si ho budú musieť zaslúžiť, teda splniť podmienky podľa Európskej asociácie univerzít, napr. fungovať aspoň päť rokov, mať akreditované doktorandské štúdium, implementovaný systém vnútorného zabezpečenia kvality.

Novela má priniesť aj zmenu v dĺžke externého štúdia. Externisti by mali študovať o rok dlhšie v bakalárskom a o rok dlhšie v magisterskom štúdiu. Rezort sľubuje, že v tejto súvislosti primerane obmedzí aj poplatky.

\"Externé štúdium je považované za štúdium, ktoré je menej kvalitné než denné, chceme to napraviť predĺžením. Technicky to chceme urobiť znížením počtu predmetov, teda aj kreditov na jeden rok, súčasne primerane tomu obmedzíme stropy na poplatky, \" komentoval minister. Na zvýšenie kvality
 

Vyberte región